Wednesday, October 26, 2011

Soalan Trial SPM (SBP)

Aku bukak entri ni dengan "Bismillah"

Hehe..aku tau skarang para calon SPM dah sibuk buat soalan-soalan trial..huh, walaupun begitu, aku tetap nak jugak share soalan trial sbp..harap dapat membantu mana-mana pihak lah..

klik je link...n download pastu print pastu jawab..hehe..saja ja nak gtau walaupun zaman la ni semua org pakat tau dah..

1. Bahasa Melayu 
2. Bahasa Inggeris
3. Bahasa Arab
4. Matematik
5. Biology
6. Chemistry
7. Physics
8. Pendidikan Syariah Islamiah
9. Pendidikan al-Quran dan As-Sunnah
10. Sejarah
11. Add Math
  • paper 1
  • paper 2
  • scheme paper 1
12. Prinsip Perakaunan
 13. EST

Saturday, October 22, 2011

Mari bina istana di syurga

Subhanallah...

Kelak semua manusia akan menghadapi akhirat..syurga atau neraka, itulah penghujungnya..kejayaan yang sebenar adalah di syurga..

Di sini..di dunia..tempat menanam..di sana kita menuai..

Ayuh, kita bina istana di syurga dengan lafaz zikrullah dan amalan soleh..

Sesungguhnya, sekali lafaz SubhanAllah, Alhamdulillah, La ilaha illa Allah, Allahu Akhbar..

Akan tumbuh pokok di dalam syurga..dan pokok itu bayang2 nya ibarat seekor kuda yang berlari dengan laju selama beribu-ribu tahun untuk menghampiri pokok itu..

SubhanAllah..sungguh luas syurga...

Lucu biar kena tempat...

Aku mulakan dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah, aku dapat sampai ke rumah tercinta semalam..walaupun pada awal perjalanan terdapat sedikit cacatnya..tak pa lah..kita merancang, Allah juga merancang,tapi Allah lah sebaik-baik perancang..

Kat sini just nak share satu perkara la..erm..smalam dalam perjalanan pulang dari klang..kitaorang naik satu bas ngan muslimim+muslimat..then, muslimin pasang la crita-crita yang lagha ni..aku pun terkejut la hai, baru ja keluaq dari KI dah tgh benda2 lagha ni..panas ni,,panas..ok tak pa..rilek la..tapi aku pun tengok gak..hehe..

then waktu al-Mulk, sorang muslimin ni bagi tazkirah..erm..even kalau kita tgk crita2 lagu tu, kita ambik pengajaran dari crita tu, crita tu kan, pengarah dia nak buat crita islamik, tapi tak kena cara dia..memanglah, kalau nak sampaikan sesuatu dalam bentuk lucu lagi senang diterima daripada yg skema ++.Tapi jangan la buat sesuatu yg lawak sampai menjadikannya seperti mempersendakan Islam..contohnya, ajak orang solat tapi, diri sendiri pergi disko, minum arak ++. Ajak orang solat memang baik, tapi, kita perlulah islahkan diri kita dulu barulah org senang nak dengaq ckp kita..mcm tu lah..

Nak ckp kat sini..kena la husnu zhon...berfikiran positif...nak buat sesuatu tu kena la rujuk pada yg lebih berilmu...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...