Wednesday, April 10, 2013

Picit-picit remote~

Bosan.

So, nak tengok tv jap.

Amik remote control.

Tekan.

Tv buka.

Picit-picit siaran yang ada.

Ada siaran yang lagha dengan hiburan, cinta dan gelak tawa.

Ada disiarkan zikir, ilmu agama, bacaan al-Quran.

Anda pilih yang mana?

Tepuk dada, tanya iman.

Tuesday, April 09, 2013

Macam mana nak bagi choral speaking menarik


Choral speaking sekarang ni bukan saja dalam english, bahasa Melayu pun dah femes dah sekarang ni. Atau dalam bahasa melayu dipanggil bicara berirama, betul ke? ke aku salah? Erm, kalau bahasa Arab pulah dipanggil Kalam Jama'e. Choral speaking ni bukan je untuk pertandingan nak buat persembahan pun best jugak.  Kalau nak persembahkan choral speaking ni mesti kena buat best-best kan. Ni tips sikit macam mana nak bagi best !

1. Suara.

Suara mesti kena lantang dan jelas, bagi orang faham apa yang nak disampaikan. Kalau text choral speaking tu dah cun gila, kalau suara tak jelas, orang tak faham apa yang nak disampaikan dan menyampah nak tengok. Cakap kena sepatah, sepatah, kalau cakap macam native speaker, baik tak yah buat choral speaking kalau macam tu.

2. Intonasi.

Intonasi suara kena la pelbagai. Kalau sama saja pun tak best jugak. Cuba selitkan ada part yang kena cakap lajuuuuuuuuu, dan ada part yang peeeeeer laa haaan. Sesetengah persembahan yang aku tengok, dari awal sampai habis, semua sama je intonasinya. Contoh, waktu aku sekolah rendah dulu, ada part tongue twiste,

Betty butter bought some butter
but the butter that Betty bought was bitter
so, Betty bought another butter
to make the butter better

patutnya tongue twister kena la cakap laju, tapi kami buat intonasi robot.

3. Drama.

Choral speaking ni, macam kita berceritalah kan. Kita kalau nak sampaikan sesuatu cerita, kena berlakon sikit. Macam orang berlakon, mesti kena nampak real. Contohnya, waktu marah, mesti suara yang kuat, muka yang bengis, kening berkerut. Waktu menangis, cuba buat macam baby nangis, macam kelakar lah skit. Atau, buat lah, ada orang yang tersilap cakap ke, gaduh ke.

4.  Keseragaman.

Yang ini paling penting. Choral speaking kalau tak seragam. Memang tak best lah. Tambah-tambah part tunduk. Huh waktu tu orang boleh nampak. Aku macam tak suka sangat kalau persembahan tu buat style tunduk ombak. Pastu tak jadi. Huh. Rasanya, lebih baik tunduk je semua sekali ngan conducter tu sekali. Baru cun. Tu bagi aku lah.

5. Gaya.

Gaya pun kena ada, cuba buat gaya yang peliks sket. Contohnya, minum air. Orang barisan depan tuang cawan kat orang barisan belakang, dan orang barisan belakang buka mulut. Nampak macam orang besar nak minum air. Tak de lah sorang, sorang letak tangan dekat mulut. Yang tu dah biasa dah buat kan.

Tu lah serba sikit tips, aku rasanya semua orang dah tau kot. Aku bagi yang basic je. Bagi aku, kalau skrip tak menarik pun, tapi ada stail dan gaya penyampaian yang awesome mesti orang tertarik nak tengok. Dan kenalah masukkan lagu, atau suara-suara yang kelakar. Baru cun.

Monday, April 08, 2013

Bila kali pertama aku memakai selendang

Alangkah indahnya, hidup ini
Andai dapat, ku tatap, wajahmu.
Allahumma solli a'la muhammad

.........................................

Dulu, aku alah sikit dengan selendang ni. Pashmina ke, shawl ke. Ntah, aku tak suka sangat orang pakai. Mungkin sebab tak berapa cukup labuh kot. Kalau pakai pun, kena lilit-lilit. Rimas weyh. Padahal aku tak pernah cuba pakai lagi. Dan aku rasa aku tak kan pakai sampai mati pun. Ceii, hampeh. Manusia, selalu berubah. Dulu tak suka, sekarang suka. Tu la, kata orang lagi, last-last sendiri yang buat. Tepuk dahi! Astaghfirullahalazim.

Ok, mulanya macam ni, ada sorang mamat Pakistan ni 'paksa' aku beli pashmina. Aku tak nak, dia tarik tangan aku suruh beli. Wuh, keterlaluan tak? Ok, aku tipu.

Mulanya macam ni, masa aku kat Penang dulu, aku ngan mak aku singgah shopping. Pastu, aku berhenti kat satu kedai yang juaii selendang. Waktu tu ada satu selendang ni nampak caantiik nya dia punya corak~ Corak pashmina tu cantik. So, aku beli la. Dua helai pulak tu. Kalau tak pakai memang la~

Esoknya, aku tak pakai lagi, aku just try try pakai dalam bilik ja. Tengok kat youtube..pergh, belambak tutorial pasal cara pakai pashmina. Macam-macam style ada. Tapi, huh, tak sesuai ngan aku kot. Bila aku pakai tak labuh sangat. Cuba, punya cuba, punya cuba, punya cuba (ulang baca sampai sepuluh kali). Aku cuba yang style ni. Perempuan purdah yang tunjuk cara pakai pashmina. Cara pakai bagi labuh.

Aku mula mula malu nak pakai, yelah dah tak biasa kan. Pergi kelas, tak pakai lagi. Pastu, satu hari ni, ada dinner kat sebuah restoran India. Halal ok! Aku ingat tak nak pergi, tapi kak Asriyah (pekerja kat ELS Penang) ajak aku pergi. Aku pun ok jelah. Malam ni lah aku baru start pakai kat luar.



Ni teacher Justina, beliau ajar conversation class. Kelas sembang-sembang. Dia yang nak bergambar dengan aku dulu.


Then, esoknya teacher tu bawak selendang, walaupun pakai suka-suka je.

Ada bezanya, pakai selendang dengan pakai tudung labuh. Sebelum daripada ni, aku pakai tudung labuh je, tapi bawal lah. Bila aku start pakai pashmina je persepsi diorang kat aku mudah berubah sikit. Depa lagi suka, lagi senang nak dekat dengan aku. So, setiap hari aku pakai pashmina. Dah tak pandang dah tudung bawal (cewah). Nak cakapnya kat sini, Islam tak larang kita berfesyen al long as kita boleh jaga aurat yeah. 

(",) Peace




Sunday, April 07, 2013

Apa patut buat dengan gaji pertama

Allahu Rabbi,

Bila senang cakap Alhamdulillah.

Alhamdulillah !

.....................................

Sebelum ni aku pergi kerja. Then, mestilah dapat gaji.

Alhamdulillah, walaupun tak la dapat banyak mana. Lagipun aku kerja bukan sebab gaji. Cewah. Aku siap cakap kat bos aku, tak yah bayar gaji pun tak pa. Kerja kejap je pun sikit lah dapat nya~

Saat bos aku hulur je duit kat tangan aku, Aku terus kira. Then amik ambik satu per tiga daripada duit gaji aku tu untuk bagi kat tadika.

Aku teringat seorang jutawan Muslim Malaysia, TAN Sri Syed Mokhtar al-Bukhary usahawan yang banyak menderma. Beliau akan dermakan satu per tiga daripada gajinya setiap bulan. Sebab tu dia jadi kaya. Allah izinkan, orang pemurah. Allah murahkan rezeki.

Sebenarnya duit yang kita dapat tu bukan hak kita sepenuhnya, ada jugak hak orang lain. So, sebab tu kita kena sedekah selalu.

Jangan lupa sedekah ye!

عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له
Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim).

Saturday, April 06, 2013

Tempat aku jumpa cek tipu Angry Bird

Allahumma solli a'la saidina muhammad~
Kita jarang berselawat, macam mana nak dapat syafaat?

.................

Aku pernah kerja, caya tak? Huh, aku kerja apa? Aku jadi cikgu tadika, cikgu lah sangaaat~

Memang darii sekolah lagi sebelum habis SPM, aku ingat aku nak kerja kat tadika. So, bila dah tak de keja nak buat, aku pun search la kat mana ada kerja kosong kat tadika mana-mana yang mau amik cikgu-cikgu comel yang tak bertauliah ni. Aku ingat jadi cikgu tadika ni senang je. Mengajar budak-budak kenal huruf dan nombor. Pastu boleh jugak aku ajarkan budak-budak tu lagu-lagu kat KI. Doa ibu bapa ke, selawat ke, cerita kisah nabi ke, boleh jugak refresh balik kisah-kisah sahabat dan para anbiya'.

Ok, aku dapat kerja kat satu tadika ni, tapi kat Sungai Petani jauh la sikit. Tadika tu sediakan tempat tinggal, dan makan pun free. Interview dia senang je, dia tanya solat ngan boleh mengaji al-Quran ke tak.

Kat situ, ada tiga orang cikgu, depa tua lagi daripada aku. Kami ada tiga tugas. Satu tugasan, untuk satu minggu. First, kena ajar mengaji dan kasi budak-budak mandi. Then, masak untuk makan tengah hari dan petang. Pastu sapu sampah. Aku dapat yang first tu. Satu minggu aku kena ajar iqro' ngan mandikan budak-budak. Satu hari, diorang mandi dua kali.

Waktu pagi, sebelum mula kelas, semua kena beratur dulu, diorang akan angkat jari telunjuk dan laungkan kalimah syahadah dengan maksudnya sekali. Wah tu yang buat bulu roma aku naik. Kagum !

Bila hari yang ketiga aku kerja, aku baru boleh mengajar. Aku kena ajar diorang English. Wah, jadi teacher kot. Malam sebelum tu aku buat la sket persediaan apa yang aku nak mengajar esok.

Esoknya, bila aku start mengajar. Huh, baru aku tau langit tu tinggi ke rendah. Nak tau apa jadi? Diorang tak nak dengar pun cakap aku. Diorang ajuk balik apa yang aku cakap. Ada sorang tu tanya, "Teacher, kenapa teacher tak buat suara garang?". Ok, aku tak pandai nak garang sangat. Yeah, ajar budak-budak memang kena garang. Kalau tak, ini lah jadinya.

Semua dalam gambar ni comel sangat kan :3

Lepas dari tu, aku tak mengajar pun. Aku just tengok-tengok depa buat latihan. Kalau depa tak mau tulis kena pujuk. Kena tunjuk cara nak tulis ABCDE atau 1 sampai 10. Kalau tak cantik kena padam buat lain. Ada jugak yang tulis satu huruf dah penat. Hadui.

Lepas waktu sekolah, diorang akan main kat luar. Lari-lari dan berkejar kejaran (sama lah tu kan) gelak ketawa, jatuh, nangis. Rasa seronok pulak, teringat zaman budak-budak dulu. Bila dah penat, dan semua budak yang parent amik dah balik, budak yang transit sampai petang masuk dalam. Mandi. Yeah, kerja aku lettew. Time mandi, wah jenuh. Main air. Main sabun. So, aku kena pegang paip air, supaya diorang tak mandi lama sangat. Wah kena garang jugak time ni. Seminggu aku duk tadika ni, suara aku hilang. Oh, hilang? Ye lah menjerit banyak sangat.

Tak sampai seminggu pun kerja, aku mintak berhenti, berhenti? Yeah berhenti kerja. Tapi, bukan hari tu jugak berhenti sebab tak de pengganti lagi. Ramai je yang nak kerja kat situ tapi 'pengetua' kat situ cakap tak de calon yang sesuai. Ramai yang tak boleh mengaji al-Quran. Oh, sedih. Sedih. Sedih betul, dah dapat ijazah tapi tak boleh mengaji.

Aku berhenti bukan sebab aku malas tapi sebab aku tak nak diorang terpengaruh dengan aku yang suka main Subway Surfer kat fon. Atau aku yang terpengaruh dengan diorang. Silap hari bulan, aku pergi rebut buku BoBoyBoy sebab nak dia punya stickers. Ataupun naik papan gelongsong yang sama muat ngan kaki aku. Tak pun main kereta lumba sekali ngan diorang dan nak tulis cek tipu Angry Bird untuk tebus kat bank. Ok, aku tipu!

"Cikgu tipu, berdosa masuk neraka !" (Aku penah kena)

Aku memang tak pernah tau cara nak pesoh (jaga/urus loghat utara) budak-budak. Ye lah, aku mana ada adik. Dan aku juga bukan seoranng ibu yang pandai pujuk anak dia makan. Oh, tidak, kawin pun belum. Aku tak pandai sangat nak 'masuk' sangat ngan jiwa diorang. Dah tu, kenapa kerja kat tadika? Sebab nak latih jaga anak nanti lah konon, ops..marapu ja tuh. Alasan selamat, nak amik lesen kereta lah! Huh. 

Waktu malam yang paaaaaliiing aku suka. Kelas mengaji. Kelas mengaji ni bukan untuk budak tadika ja. Sekolah rendah, sekolah menengah pun ada.

Kat sini, baca satu hari, satu muka. Depa ada buku, aku kena dengar depa baca dan tanda sama ada depa kena ulang atau ubah. Depa selalu merayu sangat nak ubah. Ada jugak sorang ni menangis sebab aku bagi ulang. Huh, dah baca tak lancar. Takut jugak aku tengok dia nangis dah la laki pulak tu. Ada sorang tu, start baca dengan tarannum siap, amboi~ Pastu bila baca Iqro' tergagap pulak. Haha lawak.

Ni la serba sikit pengalaman kat tadika walaupun sekejap. Ada juga merasa main ultraman ngan diorang. Aku jadi raksasa..ngahahaha kelakar giler waktu tu.

Friday, April 05, 2013

Pen al-Quran Digital

Dengan nama Penciptaku yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~

Senyum tiigaaa~

Ok. Dah?

Haa. Baru boleh start. Dulu, waktu kat KI, aku ada beli satu set al-Quran, siap ada pen digital, ngan buku panduan doa. Alah, sekarang ni yang femes tu dan dah murah sikit dari dulu.Aku beli tu ingat sebab senang nak hapai surah tigapuluh juzu'. Oh, bukan 30 juzu' tapi juzu' tigapuluh, sebagai persediaan menghadapi SKK. Terukkan aku, orang lain semua mesti dah dalam kepala. Aku? Tak pe, selagi kita hidup, selagi tu kita ada peluang.

Oh, alkisahnya pasal pen al-Quran ni, ramai jugak kawan aku yang beli benda ni. Dulu dok asrama tak boleh nak bawak MP Tiga (baca : MP3), so itulah 'jalan' nak dengar lagu. Hehehe..(tumbuh dua tanduk atas kepala). Caya tak aku punya pen al-Quran tu xde lagu pun. Satu pun tak de. Nasyid pun xde. Cayalah, tebaik betoi (puji diri sendiri je lebih). ok, berhenti riyak~

Tak elok, tak elok dengar lagu lagha, dalam pen al-Quran. Kata kak Ain Zuhaili (President Hawa KISAS 11/12), kalau letak lagu lagha dalam pen al-Quran tu, seperti letak surat cinta dengan pakwe makwe kita kat dalam al-Quran.

Nak ke, kalau kita tengah bercinta dengan kekasih kita, balas-balas surat, hantar sms, emel, liking-liking, komen-komen kat facebook, tup tup dalam pada masa yang sama, dia curang ngan kita. Huh, tak nak aku ! Mesti sakit hati kan. Haa, macam tu lah jugak kalau kita letak lagu lagha dalam pen digital tuu. Bukan apa, sebabnya, bila selalu dengar lagu lalai ni, hati mudah berpenyakit. Penyakit? Ya, Penyakit hati. Duduk kat KI, kami mesti menjaga hati. Kat mana kita sekalipun, kita kena jaga hati sebenarnya. Supaya hati tidak rapuh dan kalah dengan dunia. (Fuh, ayat)

Hiburan tak salah, cuma jangan keterlaluan ja. Biasalah fitrah manusia, sukakan hiburan. Aku pun 'kadang-kadang' suka gak dengar lagu lagha ni.

Dan pen al-Quran aku tu, waktu aku balik rumah, aku lupa nak buang dari baju sebelum basuh pakai mesin basuh. Jadi, benda tu dah arwah lah sekarang.

Surah al-Kahfi

Salam..salam..salam..
Bismillah~
Hui..hui..buat apa tu? hah..tengah tengok ni la kan.
Dah kahfi ke belum?

Baca surah kahfi ni lazimnya, kita baca hari Khamis, petang sampai hari Jumaat. Dalam Islam, permulaan hari kan lepas Maghrib. Insya Allah sapa yang baca surah ni hidupnya akan disinari dengan cahaya sampailah Jumaat minggu depannya? Tak caya, cuba try dulu. Alhamdulillah, bila aku baca, Allah permudahkan segala urusan aku.

Apa? Panjang sangat? Huh, kalau tak mampu baca sekali gus boleh baca sikit-sikit. Ataupun, kalau tak de masa sangat, baca la 10 ayat awal dan 10 ayat terakhir je.

Dulu, waktu aku mula berjinak-jinak nak amalkan kahfi ni pun susah jugak. Baca tak lancar. Tambah-tambah lagi baca ramai-ramai kat asrama..diorang dah la baca laju..jenuh nak kejar. Tapi bila dah lama-lama amal. Alhamdulillah, jadi lancar macam surah Yassin. Semua orang boleh kan. Baca sendiri lebih tenang.

Jom amal kahfi setiap minggu~

Thursday, April 04, 2013

Apa aku buat lepas SPM?

Bismillah,
Alhamdulillah ada semangat nak tulis skit kot hari ni. Haa, korang baru lepas spm? Kalau tak baru pun dah lama dah kan. Dah dapat result dah pun. Apa yang korang buat lepas SPM, haa? Apa-apa pun, aku nak tulis jugak!

1. Amik lesen kereta.

Hah, ni aku rasa ramai yang dah ada lesen kereta. Aku ? Dah dua kali gagal. Tak dak rejeki lagi.Tak pelah. Memandu tak lah susah, tapi kat atas jalan raya tuu. Wah, takut nak melintas. Kenapalah, kereta lain ada kat atas jalan raya? Hah, apa punya soalan lah aku ni. Nak salahkan orang lain pulak. Dan JPJ tu, oh lurus (baca : straight ) sangat. Orang kat tempat lain macam senang je dapat lesen.

2. Kerja.

Selalunya diorang kerja kat kedai lah senang. Gaji pun banyak. Ada setengah tu dapat sampai beribu. Untunglah diorang. Aku pernah la kerja kat tadika. Cewah, aku ingat senang je kerja kat situ. Alah, mengajar budak-budak, tak susah pun. Sekali pergi, hahahaha. Seminggu je tahan. Apalah! (Tepuk dahi)

3. Main Subway Surfers.

Subway Surfers. Apa tu? Yang ni game, bagi sapa yang tak tahu. Aku mula ketagih main ni. Astaghfirullahalazim. Padahal bukan ada apa pun cuma seronok bila dapat beat dengan orang lain. Lagipun dah ada banyak masa terluang. Salah ke?.Hehe..

4. Pergi kelas English.

Aku ni tak pandai sangat nak speaking. Erm, aku ada dapat scholarship pegi ELS Penang untuk sebulan ja. Mula-mula aku takut nak pegi situ, sebab semua cina ja yang ada. Foreigner pun ramai. Tapi, dengan berbekalkan semangat dan keyakinan serta keimanan yang jitu..Aku pergi juaa..cewah..Best gila kat situ. Kat situ lah aku confident skit nak speaking english. Student kat situ ada jugak yang datang daripada Hong Kong, Yaman, Libya, Thailand. So, aku macam terrreerr sikit lah bagi diorang.. Siap dapat best student lagi. Hah, riak !

5. Jadi fasilitator.

Jadi fasi kat sekolah lama aku. Aku malu. Bukan apa, aku rasa macam tak layak je. Tapi tak pe, pengalaman. Kerja aku mudah je, ambik-ambik gambar dan buat video..pasang LCD. Hah, dah berkurun aku tak buat camtu, yelah, kat KISAS..orang-orang pro je yang buat semua tu..

Aku saja nak share. Peace~


Hebat lah sangat

Dimulakan dengan bismillah (nyanyi skeet) :)

Okey, aku nak cerita sikit pengalaman belajar English satu bulan kat ELS Penang. ELS Penang ni terletak kat Kolej Han Chiang, alah tempat yang Psy penyanyi Gangnam style tu datang. First day masuk class, takut la gak ramai mamat-mamat Arab ni pastu main senyum-senyum ngan aku plak tu. Aku tau la aku comel. (Ok, perasan) Lama-lama aku selesa la dengan diorang. Aku rasa diorang sangat suka sebab aku ni perempuan yang beragama Islam, muslimah la katakan. Muda pulak tu. Majoriti kat situ ramai Arab lah, ada yang dari Yaman, Libya..Jordan ngan Mesir pun ada kot tapi yang classmate aku ada dari Yaman ngan Libya je. Orang cina yang datang dari Hong Kong pun ada, Malaysia mestilah ada kan.

Dan ramai lelaki la kat situ, dalam kelas aku, cuma empat orang je perempuan, 2 cina dan sorang perempuan dari Libya. Nak tak nak aku kena la cooperate dengan laki. Hah, benda  yang paling aku tak biasa. Yelah dulu aku sekolah perempuan semua then pergi sekolah yang tak bercampur sangat. Untuk menunjukkan yang Islam ni tak jumud, so kena la be professional.

Bila aku datang sini, yang orang cina ni pun depa pelik. Nak tau sebab apa depa pelik tengok aku? Sebab aku pakai baju banyak sangat. Haha. Aku cuma menutup aurat je. Pakai baju muslimah ngan seluar slacks je pun. Macam-macam la diorang tanya aku "You pakai baju besar-besar ni tak panas ke?" Tu la soalan femes yang diorang tanya padahal klas kat situ ada aircond sejuk gila pulak tu. Tu pun cina-cina tu pakai seksi-seksi, dah sejuk pakai seksi lagi. Ada jugak tanya "You pakai baju berapa lapis?" Hah, apa punya soalan tu? Hahaha. Apa-apa pun aku cool je, aku jawab macam ni "I ni KUAT, kalau panas I tahan lah"  Aku jawab dengan semangat jayanya ! Orang Islam mesti kuat. Wahaha.


Ada juga sorang laki cina ni, dia rapat la jugak ngan aku, selalu dalam kelas kami duk sebelah. Dia tanya, kenapa ada jugak orang Islam yang tak pakai tudung? Ada jugak yang pakai buang pakai buang. Huii, malu-malu...malu aku nak jawab. Sebab ada cikgu kat situ, muslim tapi tak pakai tudung. Oh, dia tanya macam tu sebab dia suruh aku pakai purdah, pastu aku cakap lah kalau aku pakai purdah, mana boleh buang-buang. Pastu dia tanya pasal tudung. Ada jugak cikgu kat situ, dari Iran, cantiiiiiiikk cuuun sangat cikgu tu + seksi jugak la. Dia tu syiah, pastu dua orang 'apek' ni tanya, apa beza you ngan dia (cikgu tu) beza agama la. Jenuh jugak nak jawab, aku pun bukan apa, aku cuma takut depa salah anggap kat Islam.


Ok, dia ni nama dia Tan Soo Ping, tapi kami panggil dia SP je. Dia ni orang first aku kenal dan bila baru masuk aku asyik duduk sebelah dia je. Dia baik sangaaaaat. Dia dulu sekolah semua cina, jadi tak tau sangat kot pasal Islam, dia pernah tanya aku. Orang Islam sembahyang hari Jumaat je ke? Then aku pun terang lah yang sebenarnya.


Walaupun duduk sebelah perempuan, tapi kami stilll kena berpisah. Supaya campur dengan semua. Dan dalam kelas, lama-lama aku selalu duduk sebelah diorang ni. Yang pakai baju hijau tu yang tanya macam-macam. Sebelah kanan aku pulak Libyan, dia tu kelakar gila dan selalu buat statement yang 'gila-gila'. Pastu mengaku pulak "Yeees I'm crazy" Yang pakai baju belang-belang pun sama, Libyan jugak. Kami selalu duduk macam ni time conversation class. Kelas sembang-sembang. Bila time kami tiga satu group (ngan 2 org Libya tu) kami bukan diskas apa yang cikgu suruh. Tapi sembang pasal lain, main-main cakap arab lah melayu lah.

Kadang-kadang aku cakap gak Arab dengan diorrang tapi, ada sorang ni komen. "You cakap arab bakulah, orang kat universiti je yang cakap macam tu" Heh, aku bukan orang arab, mana la aku nak reti loghat. As long as aku dah cuba, kira ok lah tu !


Ni lepas dapat result, hari graduasi. Aku dapat distinction, oyeah! Aku sorang je rasa. Wuuhuu. Yeah memang aku dah tekad nak dapat pun. Bukan apa, sebab nak tunjuk ' Islamu ya'lu wa la yu'la alaih' okeyh. Yeah itu yang aku nak buktikan sebenarnya. Lagi pun, aku ni tak sepatutnya duduk kat level ni. Aku patut level atas sikit sebab tahap SPM tak patut duk level basic macam ni. Tak heran la kalau aku dapat distinction pun. Chill lah~

Wednesday, April 03, 2013

Rasa macam kat negara orang

Aku pernah menetap kat satu tempat ni. Tak lama pun, sebulan je. Aku sorang-sorang sewa bilik kat sebuah rumah Cina ni. Haa, apa yang korang bayang? Aku pegi situ bukan buat apa, nak belajar jugak. Nak tau tak kat mana? Kat Penang, kat Joshtown. Aku buat apa kat situ sorang-sorang? Aku waktu tu dapat biasiswa daripada ELS Penang semperna ulang tahun depan yang ke 22 untuk belajar C.I.E.P. So, aku belajar English kat situ sebulan lah.

Mula-mula aku takut jugak nak pergi, sebab kat situ semuanya Cina dan ramai foreigner. Akulah satu-satunya student Melayu perempuan kat citu.. Wah bangga jadi Melayu. (ceeii) Kenapa kat situ tak ramai melayu? Mungkin sebab yuran dia mahai sangat. Yelah aku pun tak mampu kot. Tu pun nasib baik pegi free je.

Kat Penang ni, baru aku tau banyaknya cina, yelah dah duduk kat taman perumahan cina. Rasa macam kat negara Cina pulak. Sebab tu aku rasa macam duduk kat negara orang. Cuma yelah, tak de lah salji yang turun dan pokok-pokok tak luruh pun daun. Okey, anggap je musim panas kat China. Huii.

Aku pergi sini, mula-mula tak tau lagi nak beli makanan macam mana. Nak masak pun, tak kan nak ambik bekas cina. Sat gi ntah bekas apa-apa ntah. So, mak aku bagi Herbalife. Minggu pertama aku makan Herbalife. Best makan ni, sebab mengenyangkan. Time tengah hari aku makan roti plus minum kopi Radix (Mai secawan). Cewwah, kononnya jugak bila aku duk sini, aku bolehlah kawal pemakanan aku. Boleh kuruus.

Setiap hari Isnin ngan Khamis pulak aku puasa je. Tapi tyme puasa, aku order pizza hut. Online je! Saja nak makan sedap sket. Hidup sorang-sorang ni kena la pandai berdikari. Kalau tak pun aku masak megi (ok, tak baik utk kesihatan anda).

Bila dah lama sikit, baru aku tau ada gerai makan Melayu. Ada sorang amoy ni rekemen. Sedap weeyh ! Orang Cina pun ramai makan kat situ, tapi kena jalaan jaaauh la sket. So, mula la makan kat situ. Kat situ jugak ada kedai runcit, so aku beli telur 10 bijik dan roti. Esoknya aku buat roti telur guna pembakar roti yang boleh bukak tutup tu. Huh, kena la kreatif.

Sejak aku duk sini jugak, aku baru pandai naik bas rapid Penang. Sekali naik, rasa nak naik lagi. Sebab senang, tak susah pun. Yelah, kat tempat aku duduk ni mana la pernah naik bas. Pernah jugak aku tersalah naik bas. Hehe. Pastu aku tanya mak cik cina ni, macam mana macam mana, dia cakap tempat yang aku duduk sewa ni bahaya sangat, jangan balik malam-malam sorang-sorang. Huii mak cik ni buat aku takut. Aku sampai rumah sewa tu malam, takut la jugak. Alhamdulillah tak ada apa-apa.

Yang kelakarnya, satu hari ni aku pernah bagi patah kunci bilik yang aku sewa tu sebab kalut sangat. Ye lah aku bangun lambat hari tu (almaklumlah xdak sapa kejut) sepuluh minit lagi nak masuk kelas, baru bangun. Kalut gila nak mandi segala bagai. (tapi kat asrama dah biasa). Tu lah serba sikit, pengalaman. Yeah pengalaman tu penting. Mana la tau aku dapat pergi belajar obersee nanti ni la persediaan aku kena hidup berdiri atas kaki sendiri. Wee.

Monday, April 01, 2013

Nota comel khas untuk calon peperiksaan !

Salam sejahtera, salam salam salam semuanya!

Hai adik-adik yang bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Dah bersedia nak hadapi semua tu?

Haa, rileks saja, yang penting dengar cakap cikgu, buat homework, study smart tau! Dalam pada masa yang sama, jangan lupa berdoa pada Allah. Supaya apa yang kita usahakan itu diberkati. Kalau kita tak dapat apa yang kita nak sekalipun, kalau kita berusaha kerana Allah, InsyaaAllah kita tak akan menyesal. Cayalah!

Akak nak bagi satu tips macam mana nak buat nota comel.

Kan senang nak revise kalau kita ada nota kecik dan comel. Tak payah pun bawak buku tebal-tebal semua tu, buat berat bahu je! Aku dah pernah buat dah tahun lepas, nota bahasa Arab. Boleh je cuba buat nota Sejarah ke, Nota sains ke, geografi ke, apa-apa je~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...